Generale, Reacție rapidă

Cu legea pre Demnitate călcând

Am citit și eu proiectul de lege al domnului deputat Liviu Dragnea privind Demnitatea noastră, cum trebuie ea regulată, pusă în paragrafe de lege, cu definiții dintr-un dicționar compus de oameni care au lipsit câteodată de la școală. Motivația sa recentă este că…ne-așteaptă vremuri grele și trebuie să ne apărăm la Demnitate. Dacă, însă, până acum, în vremurile acestea ușoare, partidul său, toate partidele, de fapt, nu au simțit că ființa națională este atacată la Demnitate astfel încât să născocească o lege, iată, a venit momentul – n-are nicio legătură cu alegerile, desigur! – să fim înc-odată piua-ntâi în Europa care, cum se vede, rămâne cu Demnitatea în urma noastră, mai ales pe criza asta teribilă a emigranților.

Reacția organizațiilor societății civile pune sub un semn al întrebării apăsat rostul, formulările, conceptele cu care operează proiectul de lege. Ce mi se pare grav este că, a nu știu câta oară, proiecte de legi care sunt sau par să fie importante, nu sunt puse în discuție publică. Ceea ce arată, desigur,  o grijă specială pentru demnitatea cetățenilor, a electoratului din România, în general. Există, însă, două ipostaze ale problemei generată de această inițiativă: dacă legea trece, atunci ea pune în mâna Puterii un instrument care amintește de legi asemănătoare din epoca Ceaușescu, de preocupări clare de cenzură, restrângere a unor drepturi elementare din Constituție. Nu vei mai putea critica, formula un punct de vedere negativ față de nimeni fără să nu fii sancționabil. Dacă legea nu trece, atunci eșecul va fi prezentat mereu ca fiind culpa celor care nu vor însănătoșirea morală a nației.

Să vii, în secolul 21, cu o lege care urmărește două schimbări mari și late, cum scrie în Expunerea de motive: 1. „Introducerea unor mecanisme pro-active pentru promovarea toleranței și combaterea discriminării” și 2. „Consolidarea unității naționale”, trecând peste faptul că există deja un cadru legislativ care reglementează chestiunea discriminării, că există și un Consiliu național creat exact pentru asta, trădează reflexe mentale ante-’89 mascate sub europenismul adoptat de voie-de nevoie. De ce?

În primul rând, vedem încă odată, că în loc de a dezvolta societatea românească în spiritul absenței discriminării, acțiunea politică nu a făcut decât să meargă  în direcția imitării normativelor europene, fără să creeze cadrele reale ale unei dezvoltări sociale unde apetitiul public pentru discriminare, defăimare etc. să diminueze. Prezentul proiect impune, prin definiri ale termenilor adesea defectuoase, dar nu creează, nu dezvoltă o cultură a civismului autentic. Cum să legiferezi demnitatea umană? Mai bine, te gândești cum să o servești  prin cadre concrete, acțiuni, activități și modele comportamentale bazate pe integritate. Oferă politicul așa ceva? Mai degrabă, nu.

Domnul Liviu Dragnea a gândit, ca strateg politic, cum să apere politicul în fața gândirii critice și a libertății de expresie. Reacția societății civile, net împotriva proiectului, nu l-a făcut, se pare, decât să elimine grupările politice din lista categoriile „vulnerabile” în fața media, a spiritului critic, în general. Partea finală a proiectului de lege este o înșiruire de termene care arată cât de grăbit este inițiatorul ca, în sfârșit, Demnitatea să fie instaurată în România iar Defăimarea să fie pedepsită strașnic.

Încă odată, vedem născut un proiect – despre demnitate – care îi protejează, în primul rând pe demnitari. ce ar mai lipsi: de la pensii speciale, la cheltuieli diurne consistente, de la absențe masive în procesul legislativ la jocuri incredibile prin care electoratul este fentat în mod cinic (sunt parlamentari de partide care nu au fost aleși de electorat sau parlamentari care schimbă masca politică în dispreț față de cei care i-au ales).

Întrebarea cea mare este: cine are nevoie de un astfel de proiect de lege? Societatea românească sau clasa politică?

 

Standard

2 gânduri despre „Cu legea pre Demnitate călcând

  1. IzabelaZamfir zice:

    Iata ca am citit un mesaj prea bun scris intr-un mod dificil de gasit in internetul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *