Reacție rapidă

Ce credeți despre ce cred românii?

Pe caniculă, recentul sondaj IRES aduce un aer rece. Care îți dă fiori, aș zice. Dacă asta cred românii, te întrebi, totuși, de ce arată România așa cum arată acum?

  • Cei mai multi români (96%) cred în Dumnezeu → Și atunci, cum se explică faptul că mulți iau numele Domnului în deșert căci altfel viața de zi cu zi nu ar fi cum e acum.
  • 89% cred că există suflet → dacă atât de mulți și multe cred asta, de ce se îngrijesc atât de puțin de el, dincolo de spovedanie, cotizații sau donații la biserică sau participare la slujbe; ce fac ei/ele pentru sufletul lor când nu sunt în biserică?
  • 89% cred în păcat → și atunci de ce mulți îl comit zilnic, față de cei apropiați, față de ceilalți?
  • 85% cred în îngeri → desigur, pentru că e vorba de „îngerul salvator”; putem face orice, dar ne rugăm la îngerul nostru să ne salveze; plătim la biserică ce trebuie, ca un avans spre decontarea salvatoare
  • 75% cred în Rai → și cum se pregătesc pentru a intra în Rai căci, firește, cei care cred în Rai vor să și ajungă acolo. DUPĂ.
  • 66% cred în Diavol → ??? Cum e asta? Să crezi în Diavol? E ceva neclar aici, tulburător. Dacă nu cumva e vorba de a crede că există Diavolul.
  • 66% cred în Iad → la fel ca mai sus; crezi că Diavolul, Iadul există ca și cum ar fi repere spirituale la fel ca acelea de la început.
  • 64% cred în viața de după moarte→ Dacă viața de după moarte e la fel ca viața din timpul…vieții, la ce bun să crezi? Cât de împăcat cu tine ești, de fapt?

Cred că BOR va fi, este încântată de acest sondaj. E o mostră de credință modernă. Aproape toți spun cât de ..credincioși sunt, dar profesează păcatul știind că există un înger salvator, că biserica îi va ierta, nu-i așa, căci păcătoși suntem cu toții. Și viața merge înainte, mai ales că mai există și o a doua viață.

sursa foto: www.crestinortodox.ro

Catedrala mântuirii neamului

Nu știu cât de credibil e sondajul, dar mi se pare foarte probabil că multe răspunsuri sunt wishful thinking. Mi-ar plăcea să cred că există la cei care au răspuns credința autentică; că viața lor , viața noastră e în acord cu ce credem. Mi-e teamă că mulți nu (mai) cred, de fapt, în nimic. Și asta nu e bine deloc. Neamul nostru va fi mântuit. De aceea se ridică o Catedrală. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Dar…

Te poți uita la tine, în fiecare zi, și să spui că trăiești o viață întru Domnul, crezând în Cuvintele Lui? Cât și Ce faci pentru asta? De fapt, de ce îți faci cruce, de ce te închini? De ce te rogi? Și cui? Și tu…?

 

 

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *