O pledoarie de filolog pentru estetica dramei ce s-a dovedit, în timp, contrazisă, de multe ori, de realitatea foarte dinamică a spectacolului teatral. Încercam, de fapt, să întăresc statutul dramaturgului român aflat, de multe ori, într-o luptă inegală cu cenzura. Cum se știe, dramaturgia ca literatură a fost o vulnerabilitate constantă a literaturii române. Criticii literari, de la Eugen Lovinescu la Nicolae Manolescu, au fost adesea incapabili să abordeze competent dramaturgia. Voiam să demonstrez, bazat pe lecturi teoretice specializate – care lipseau criticilor literari -, că dramaturgia are un loc special în cetatea Literelor.
Cartea m-a costat: a fost printre acelea din care a fost redus numărul de pagini pentru a putea asigura hârtia tipografică necesară publicării unui volum omagial pentru tovarășul Nicolae Ceaușescu la împlinirea a 70 de ani.
Nu era nimeni obligat să scrie în aceste volume omagiale, în articole din ziarul partidului, Scînteia, sau să apară la TV ca să recite poezii cu „Tovarășul” și „Tovarășa”. Dar mulți se înghesuiau: de la oameni de cultură la artiști (numele unor Radu Beligan, Mircea Albulescu, Alexa Visarion ș.a. au apărut cu diverse ocazii).