Artele Educației, Reacție rapidă

Cadoul pentru doamna

Ieri seară, ieșind de la cursuri, la Universitate, în spatele statuilor, se lucra de zor: se instalau căsuțele din lemn, era deja ridicată o construcție care seamăna a biserică iar alături era ridicată deja o scenă pentru concert. Se pregătește Târgul pentru Crăciun. Spațiul e oricum mic, acum e și mai mic. Ne vom înghesui, în „buna” tradiție de la noi: nu respirăm, ci ne înghesuim.

E-adevărat că au început pregătirile pentru Crăciun. E-adevărat și că mame grijulii încep din nou strângerea banilor pentru cadoul pentru Doamna? La grădinițe, la școli. De ce?

De ce faceți cadouri colective? Ca să ce? Simțiți nevoia unui „gest” frumos, de sărbători, de ce nu îl faceți individual? Dar de ce să faceți cadouri?

Sub pretextul sărbătorilor, laice sau religioase, facem cadouri, adesea colective, celor care ne educă copiii. Vi se pare bine, corect? „Așa am simțit că e bine, e frumos, așa se face.” E o cutumă care devine rapid o obligație. Să faci cadou din …obligație. Vi se pare normal?

De ce nu ajunge o simplă mulțumire spusă personal: „Doamna educatoare, doamna învățătoare, vă mulțumesc pentru ce faceți. Copilul meu e pe mâini bune”? E și asta un gest. Frumos. Vorbele bune rămân, vaza aia, sau serviciul de cafea…Dar unii prețuiesc mai mult vaza decât vorba.

A, dacă vă gândiți că un cadou mai oblojește rana salariul mic, de ce nu faceți altceva: cereți mărirea salariilor în Educație. Și spuneți personalului didactic că, pentru că apreciați munca lor, vă luptați să cereți guvernanților mărirea salariilor în Educație. În câte școli din România s-au organizat părinții ca să ceară condiții salubre, profesionale de învățare, salarii mai mari pentru personalul didactic?

Au ieșit în stradă ca să ceară toate astea părinții care acum adună bani pentru cadoul pentru Doamna?

Să se lupte pentru calitatea Educației copiilor lor?

Poate că da, poate că nu.

Sunt, însă, și părinți care nu mai vor să accepte logica, cutuma „cadoului pentru Doamna”. Pentru ei e mai complicat.

Pentru ceilalți e mai simplu cu un cadou colectiv pentru Doamna.

Standard

Un gând despre „Cadoul pentru doamna

  1. Pingback: Părinții, "moși" pentru Doamna. Subiect controversat, "scos la tablă"- SONDAJ | Ziarul Profit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *