Artele Educației, Cărți, Cărți citite, Plagiat

Plagiatul în Universitate (Teorie 1)

Plagiatul are o istorie lungă, complexă, complicată, care pune în discuție problematici esențiale pentru dezvoltarea socială. Universitatea este, cum și Literatura încă de mult mai multă vreme, un teren în care “jocurile”…nu ale foamei, ci ale înșelăciunii și furtului, se dezvoltă, provoacă reacții atât ale corpului academic cât și, mai rar, ale legiuitorului.

Continuă lectura

Carte
Cărți, Cărți citite

Focus

Motivația ascunsă a performanței

(Ed.orig.: Focus: the Hidden Driver of Excellence, 2013, traducere: Iustina Cojocaru, Bogdan Georgescu)

Daniel Goleman
Daniel Goleman este celebrul psiholog, autor al Inteligenței emoționale, apărută tot la Curtea veche.

Goleman interesează foarte mult pentru că atrage atenția asupra unor procese majore pe care le neglijăm, adesea, ori le tratăm superficial, inadecvat, dar care, de fapt, sunt esențiale pentru construcția ființei care suntem. Atenția este unul dintre ele. Nimic nu (ne) educă, nu (ne) antrenează „mușchiul” atenției, ca focus-ul.

Continuă lectura

Carte
Cărți, Cărțile mele

Teatrul și Comunicarea

Elemente ale paradigmei teatrale

 

Ca fenomen comunicațional, Teatrul pare să fie (este?) un mediu foarte conservator. Schema simplă, simplistă a comunicării – Emițător-Mesaj-Receptor – are în teatru același mod de folosire de secole. În fond ce s-a schimbat? Câteceva în contemporaneitatea de după anii ’60 ai secolului trecut.

Continuă lectura

Carte
Cărți, Cărțile mele

Shakespeare in Romania 1900-1950

Edited by MONICA MATEI-CHESNOIU

With a Foreword by STANLEY WELLS

 

Contributor cu:

Before the Fall: Shakespeare’s Modernity on the Romanian Stage – Ion Sava’s Macbeth and the Turmoil of the Forties

Carte
Cărți, Cărțile mele

Deteriorarea tensiunii ideale între cultură și artă

Lo scadere della tensione ideale nella cultura e nell’arte

Volum colectiv coordonat de Henry Mavrodin

 

Contributor cu:

Actul teatral și Mașina timpului

Carte
Cărți, Cărțile mele

Scenele teatrului românesc 1945-2004

De la cenzură la libertate

Studii de istorie, critică și teorie teatrală

Pentru toți oamenii de teatru din România
care au crezut că pot face teatru atunci ca și acum,
în timpul cenzurii ca și în libertate.

Motto:
Un ochi abia deschis
Când vede sângele.
Ce grea-i-e pleoapa,
Extaz căzut în lacrima uitării.
(Un gând despre Teatru, în secolul 21)

Continuă lectura

Carte
Cărți, Cărțile mele

Andrei Șerban sau Întoarcerea acasă

Piatra Neamț 1966-2000
volum coordonat de Marian Popescu

…Ceea ce veți citi în continuare este, dintr-un punct de vedere, „dureroasa și adevărata tragedie” a domnului Andrei Șerban, regizor român stabilit în Statele Unite, un mare regizor al secolului XX. Atunci, la Piatra Neamț, și acum la Piatra Neamț, după trei decenii. Pare că un mit, al eternei reîntoarceri, dă speranțe neașteptate.

Ceea ce veți citi acum este și un document: despre întoarcerea acasă, despre lumea teatrului românesc și american, despre Shakespeare, despre Piatra Neamț: un loc teatral care nu-și contrazice legenda. Apar aici oameni și fapte, locuri și spectacole, etapele unui drum căruia nimeni nu-i putea prezice începutul, tot astfel cum nimeni nu-i poate prezice sfârșitul: intrarea în legendă este, dincolo de sacralizarea actului, și o frumoasă promisiune nesfârșită. […]

Carte
Cărți, Cărțile mele

The Stage and the Carnival

Romanian Theatre after Censorship

[aici poți citi cartea integral]

The articles, essays and researches in this volume have been written during the last ten years (1990-2000). Some of them are papers presented at various European meetings of theatre professionals, others are points of view on what’s going on in Romanian theatre after censorship. This is an issue addressed to by many in both Eastern and Western Europe. The consequences of censorship and the influence of its patterns cover over forty years and are still a matter to debate, to research, to talk about.

Continuă lectura

Carte
Cărți, Cărțile mele

Theatre and National Identity

CONCEPTS – Third Conference

1996 Sibiu

Contribution section:

Theatre and National Identity – The Responsibility of Theatre Institutions

Carte
Cărți, Cărțile mele

Oglinda spartă

Despre teatrul românesc după 1989

Critică teatrală, polemici, puncte de vedere

(Aici poți citi cartea)

Paginile care urmează sunt un fel de „istorie”, fragmentată desigur, a teatrului românesc din ultimii ani, recompusă și cu ajutorul unor articole, puncte de vedere, polemici sau evaluări pe care le-am făcut publice în perioada 1990 – 1997. Lor le-am adăugat pagini scrise special cu ocazia apariției acestei cărți. În general, mă voi referi în cele ce urmează la teatrul și cultura română după 1989 așa cum le-am putut percepe în dezvoltările lor, așa cum experiențele mele profesionale sau pur umane, precum și lecturile, mi-au atras atenția că trebuie să o fac.

Continuă lectura

Carte
Cărți, Cărțile mele

Drumul spre Ithaca

De la text la imagine scenică

Ithaca a fost regăsită. Voiajul odiseic în teatru are și acest efect de reflectare a generalului în particular, destrămând tendința de claustrare. Pentru omul modern, pentru cel de azi, modurile comunicării, atât de asaltante, pot deturna esența, sensul „voiajului” său numai când mitologia fidelității față de sine a fost pierdută. Însă ori de câte ori o va regăsi, el se va reflecta în „oglinda” operei nu ca un dezmoștenit al soartei, ci, poate, ca un ales al ei.
[…]

Carte