Artele Interpretării, Reacție rapidă

Poză sau selfie? Cu Hitler.

S-a întors

S-a întors

Mâine va fi lansat filmul „Er Ist Wieder Da” („S-a întors”/ în versiunea engleză: Uite cine s-a întors”), bazat pe proza satirică de succes a lui Timur Vermes publicată în 2011, cu Hiltler protagonistul care se trezește amnezic în 2011 într-o Germanie necunoscută lui. Filmul, regizat de David Wnendt, cu Oliver Masucci în rolul lui Hitler, a presupus și călătoriile interpretului, costumat, machiat, ca Hitler, inclusiv celebrul pătrat mustăcios, prin Germania. Filmările au fost în lunile de început ale anului când manifestările xenofobe erau deja vizibile în Germania. Regizorul spune că a făcut acest film pentru a vedea cum se situează germanii față de propriul trecut, dar și pentru a avertiza asupra pericolului ascensiunii forțelor de extremă dreapta în Europa. A vrut să vadă, deci, cum văd azi germanii pe Hitler, Germania nazistă, ororile unui trecut…tot mai îndepărtat?

 

S-a-ntors sau nu s-a-ntors? foto Constantin film

S-a-ntors sau nu s-a-ntors? Foto Constantin film

Surpriza a fost simpatia cu care „Hitler” a fost întâmpinat, înghesuiala în jurul actorului, dorința de nestăvilit de a face poze cu celebrul personaj istoric. Dorința de a se contamina de gloria unui personaj celebru e omenească. Asta, însă, i-a făcut pe unii ziariști să se întrebe dacă nu cumva s-a deplasat accentul de la a râde de  Hitler la a râde cu Hitler. Comedia poate avea și acest efect: să faci coșmarul acceptabil. Un selfie al coșmarului Germaniei de atunci pune o întrebare azi, în momentul adevărului când țara este asaltată de emigranți. Câți vor cu adevărat să îi primească pe cei care fug de război, de sărăcie? Ideea europeană nu este tranzacționabilă: altfel, ne întoarcem încet dar sigur în lumea granițelor terestre și mentale care resping pe străin.

Dacă l-ați vedea pe „Ceaușescu” pe străzile, în orașele și satele României, azi, după mai bine de 25 de ani, cum ați reacționa? Știți că e un actor, da, sigur, dar îl interpretează pe Ceaușescu. Nu l-ați cunoscut personal, în carne și oase? Aveți acum ocazia unică. Ce faceți? În mod sigur, o poză. Dar, nu se știe cum, poza devine selfie și atunci comedia pleacă la culcare. Noaptea va fi lungă.

Ronald Grant Archive

Ronald Grant Archive

Vă mai aduceți aminte de Charlie Chaplin în Dictatorul ? În 1940, când Hitler era el însuși și dădea un curs nefast istoriei. Și era vorba doar de cineva care semăna cu Hitler. Și care nu știa  de celălalt. Un om simplu. Cum au fost mulți.

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *