Generale

Confruntarea între hârtii și pixeli? Prima parte: frăția hârtiei

Am văzut de multe ori acest lucru: într-un birou, la un ghișeu etc. persoane care lucrează la un computer, înconjurate de vrafuri, dealuri și munți de hârtii, dosare, bibliorafturi cu dosare cu hârtii, acestea prinse, în snopuri, cu clame, agrafe. Nu odată, pendulează între hârtii și tastatură, ca într-un dans, o coregrafie a modernității neconsumate la români, asaltată de post-modernitatea căreia i s-a cântat și ei obștescul sfârșit. Spațiile de lucru sunt, de regulă, mici iar computerele fac figuri. Biblioraftul, nu. Dacă știi unde e. Răsfoirea lui e, uneori, mai rapidă decât computerul care face figuri. Când fac, căci alteori sunt terminate. Tu…aștepți, ca și alții. La rând. Și vezi această confruntare care, deodată, devine o bătălie, inegală, firește.

Continuă lectura

Standard
Artele Comunicării, Generale

Patriotism și …tehnologie

Abrahm LincolnNu știu de ce mi-a reținut atenția acest incident citit undeva despre ce s-a întâmplat într-un centru comercial din Seattle în 1972.
Un om de afaceri a comandat un model, o statuie computerizată al lui Abraham Lincoln, cu părți dinamice (gura, plămânii, inima), care urma să facă un turneu național pentru a emite, prin gura aparatului, celebrele discursuri ale președintelui. Debutul turneului a fost în Seattle unde se adunase o mare mulțime ca să asculte un celebru discurs care începea cu „Ce prețuim noi cel mai mult? Libertatea și prosperitatea noastră…”.
Continuă lectura

Standard