Artele Educației, Legislație, Reacție rapidă

Despre ce se întâmplă în Educație. La Digi24

Ieri am fost invitatul Lianei Alexandru la Digi24 video, emisiunea „24 de minute„. Am discutat despre revenirea în actualitate a cazului de plagiat George Copos (acțiune introdusă de Administrația penitenciarelor!), Victor Ponta, Gabriel Oprea et ejusdem farinae, despre modificările din legislație, despre CNATDCU, minister și altele. Despre asaltul împotriva Legii Educației. Am fost la Digi24 ieri, după ce, dimineața, am am prezentat Raportul Comisiei de etică a UB în plenul Senatului, care l-a aprobat. Am observat, încă odată, că subiectul eticii și integrității nu e „apetisant”. Colegii și colegele nu realizează, cred, că aici este una dintre marile vulnerabilități ale universității românești. Suntem relativi puțini, cred, care vedem lucrurile în acest fel. Din fericire, conducerea UB este decisă să mențină, singular, deocamdată, nivelul reflexiv și al poziționării corecte în chestiunile sensibile ale actualității în Educație. E pentru prima dată când am auzit ieri afirmația: „Comisia de etică este o structură importantă a UB” și că activitatea noastră contribuie substanțial la construcția imaginii UB.

Și nu vedem, în sfera publică, acel discurs al unui decident sau lider politic care să meargă în direcția unui DA hotărât privind corectitudinea, cinstea, transparența, competitivitatea, etica și integritatea, ameliorarea nivelului salarial în funcție de performanță („ah, nu, nu, performanță!”), evaluarea instituțională „pe bune”, cu expertiză și externă, concursuri pe post didactic neumbrite de suspiciunea trucării ș.a.

Uneori, am sentimentul unei bătălii inegale: există o singură cale să fii constit, corect, integru, dar sunt mult mai multe căi să fii necinstit, incorect, fără integritate. Nevertebrarea etică. Cât contribuie Școala la a favoriza una dintre cele două opțiuni? Cât contribuie „Sistemul” ?

Puteți urmări emisiunea aici.

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *