Actorul, Reacție rapidă

Actorul de partid

Dacă nu există un partid al actorilor și actrițelor, atunci există sigur actori și actrițe care intră în partid. Nu știu de ce, mi-a displăcut întotdeauna actorul/actrița care se „vinde” partidului. Mai ales în preajma unui ciclu electoral. Ca acum. Pare o racolare rapidă, sunt promisiuni făcute și, lovitura de imagine măiastră, „doamnelor și domnilor, pentru dumneavoastră, în această seară, celebrul artist…”- anunțul căsătoriei de partid. Dacă actorul/actrița ar fi intrat în partid înainte, ar fi activat pentru partid, ok, înțeleg, asta vrea, asta face. Dar când sunt la început, ca acum, să  privim pozitiv: e de sper(i)at – unii mai vechi chiar au fost de speriat! – ca noii membri de partid să desfășoare o activitate care să justifice de ce nivelul notorietății lor i-a făcut racolabili. Ei/ele vor fi vizibili în campania electorală a partidului, asta se și așteaptă, de fapt de la ei/ele, să își arate notorietatea pe scenele electorale și pe listele de vot. După care îi mai vezi/auzi pe câțiva, din când în când, poate la Comisiile de cultură dacă sunt parlamentari.

Dacă un doctor, un inginer, un electrician, un muncitor de la salubritate sau un producător agricol intră în partid, notorietatea e considerabil mai scăzută, și e de regulă la locul de muncă. Poate la câte un doctor sau o doctoriță să fie mai mare. Foarte rar. În cazul celorlalți, aproape deloc. Contează la număr. Ideea ca un scop al partidului e să ajungă la un milion de membri nu e numai de tip corean sau chinezesc. Ea dezvăluie pofta de popularitate pe care, să fim cinstiți, un actor și-o dorește pătimaș. Cum partidul „joacă” pe scena politică, actorul joacă pe scena teatrului. Notorietatea e cuantificabilă și la partid (electorii care cumpără biletul de partid la urne) și la actori (spectatorii care cumpără biletul de intrare la teatru pentru a sta pe scaun). Urna și scaunul. Numai că în primul caz, membrul de partid e un anonim numerotat, în timp ce în al doilea caz e un actor cu notorietate conferită de cei care vin la teatru, nu de cei care vin la urne. Dar tocmai asta e ideea: actorul intră în partid pentru că poate trage după el/ea și un număr de spectatori/votanți. E ok, e moral? Spectatorul care îl apreciază pe actorul X, de pildă, e același cu cel care se întristează când vede în ziar că actorul a intrat fericit, dar responsabil în partid? Poate da, poate nu. Sau: și, și. De ce să o votez pe actrița Y care mi-a plăcut pe scenă, dar care îmi displace pentru alegerea de partid făcută acum? Până la urmă e problema ta, nu a lor. Ei/ele au ales. Tu?

Actorul care intră în partid își negociază, de fapt, notorietatea. E moneda sa de schimb. Dar, totuși, dacă actorul X e de bună credință? A stat până la senectute fără de partid și-acum l-a pălit nevoia de unul care, iată, îl reprezintă așa cum și el, ca o medalie de onoare, ca un epolet, îi va atârna de uniforma ideologică. Actorul rezistă greu, se știe din istoria teatrului, seducției Puterii, Autorității. La noi, cazul Luciei Sturdza Bulandra, e notoriu. Cei/cel care rezistă au un altfel de notorietate (cazul Marioarei Voiculescu e mai puțin notoriu). Rar veți auzi de un actor care s-a contrat cu Puterea, și a rămas pe scenă sau a intrat în închisoare, dar des veți auzi de actori care cochetează cu Puterea, gravitează în jurul ei până când, ca un zar aruncat pe roșu (sau negru, după caz), așteaptă momentul cash&carry ( de fapt, e invers).

Dar nu e dreptul lor să intre în partid? Mai ales că acum nu te obligă, nu te forțează nimeni s-o faci? Ba da. E un drept al lor. Dar cu ce preț? Uneori, te uiți cu greu la teatru la un actor, la o actriță care s-au sleit în reclama unui produs sau în numărul imens de episoade ale unui serial. Dar cum te uiți la actorul de partid? Cu înțelegere, probabil. E omenește. Dar te uiți ca spectator sau ca votant? Te uiți ca omul, n-are rost să complicăm lucrurile, ce dacă a intrat în partid? Să nu fim cârcotași? E spre binele partidului și al nostru al tuturor căci ei sunt îndrăgiții noștri actori. De partid.

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *