Generale

Actorii și…sălbaticii

 

„Dragi colegi actori din Bucureşti şi nu numai, intenţionez să organizez cu sprijinul celor care se ocupă de platforma #farapenaliinfunctiipublice o săptămâna de miercuri, 18 iulie, până miercuri, 25 iulie, în care actorii stau la Universitate şi strâng semnături. Dacă doriţi să-mi fiţi alături, aştept un semn de la voi. Fac o listă şi ne organizăm pe zile. Cred că e necesar să facem asta. Ţin să precizez că această iniţiativă este una civică şi Nu sprijină niciun partid! P.S: Recomand şi colegilor care nu sunt din Bucureşti sa facă acelaşi lucru in oraşele lor!”

 

Actorii și sălbaticiiAceastă chemare a fost lansată de Marius Manole, actor emblematic pentru teatrul românesc de azi. Cei și cele care, în București, strâng semnături pentru susținerea inițiativei civice #FaraPenali sunt Marius Manole, Oana Pellea, Florin Călinescu, Natalie Ester, Ilona Brezoianu, Marcela Motoc, Cristian Bota, Alex Călin, Olimpia Mălai și Maria Obretin. Victor Rebengiuc susține, la rându-i, acțiunea colegilor mai tineri. Numărul lor crește. Desigur, anunțul făcut de Marius Manole include și precauția în privința tangenței cu politicul căci un partid, USR, e cel care a lansat campania „fără penali în funcții publice” de strângere a 500.000 de semnături pentru a determina modificarea Constituției în acest sens. Actorii sprijină ideea, nu partidul.

Trebuie să o spun limpede: acțiunea actorilor e una rară. La noi. Unde sprijinul dat de actori figurilor politice vinde prestigiul obținut în sala de teatru pentru a gira, în scop electoral, succesul partidului X, a liderului Y. Câteodată unii actori și actrițe se revoltă, în teatrele lor, împotriva direcțiunii sau a ingerințelor administrației locale/centrale, care are culoare politică. Dar să ieși în stradă pentru a susține ideea că România nu mai poate fi condusă de persoane condamnate penal, nu s-a mai întâmplat. Desigur, modificarea Constituției va ține cont de tipologia condamnării penale: dacă cineva a accidentat pe altcineva și i s-a făcut dosar penal pentru vătămare din culpă și a fost condamnat cu executare a sentinței privative de libertate, poate sau nu fi numit într-o înaltă funcție publică? Dar dacă e vorba de folosirea ilicită a fondurilor publice? Dar dacă e vorba de abuz în serviciu care se soldează cu moartea cuiva? Etc. etc. La fel, în domeniul meu: cineva care a fost dovedit ca plagiator, poate continua cariera academică? Dar dacă s-a dovedit că a hărțuit (sexual) sau a abuzat de funcția de conducere? Ș.a.m.d. „Fără penali” și drepturile civice ale persoanei trebuie văzute cu grijă pentru a nu instala radicalismul, dar și pentru a instaura o normă morală de care societatea românească are foarte mare nevoie acum. Și, mai ales, pentru viitor.

Actorii manifestă deschis pentru moralitatea funcției publice. Spre deosebire de colegii lor de dinainte de 1989, care aveau de înfruntat – dacă se manifestau critic – sistemul de represiune al statului comunist, acum libertatea este asumată și funcționează ca stimulator al valorilor morale. Ei și ele nu ezită să riște prestigiul dobândit pe scenă, eventuala înscriere pe listele negre  ale Puterii (s-a mai întâmplat, chiar anul trecut, vezi „lista instigatorilor”, adică a formatorilor de opinie publicată de ministrul de interne, Carmen Dan ), pentru a atrage atenția că România poate fi un stat de drept și că nu este permis ca figuri publice, condamnate penal definitiv, să conducă statul.

E, întrun fel, emoționant, să vezi că oamenii scenei „ies” din magia teatrală pentru a da consistență realității civice. Actori și actrițe care, ca mulți, compatrioți, nu mai acceptă ceea ce unora li se pare normal: penali în funcții publice. Actorii sunt în stare de acțiuni și gesturi care pot deveni simbolice. După aproape treizeci de ani, mulți încă ținem minte gestul lui Victor Rebengiuc de la TVR, în decembrie 1989. Sau „Apel către lichele” de Gabriel Liiceanu. Sunt gesturi, intervenții, cuvinte scrise care pot întemeia moral o stare de spirit constructivă.

Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *